Susznik mały cz. 3

W tym czasie ususzą się jabłka i gruszki zupełnie, śliwki potrzebują i nieco więcej czasu, a czereśnie tylko 8 do 10 godzin. Oprócz owoców można także bób i zioła kuchenne suszyć. Ponieważ na pół ususzony owoc tylko połowę miejsca zajmuje, powinno się, aby susznik był ciągłe pełny, z jednej szuflady na drugą przekładać, bo przez przesuszenie owocem skurczenie się tegoż nabywa się więcej miejsca.

Aby owoc do suszenia przygotować i czasu oszczędzić, używa się następującego sposobu, który bardzo bywa polecany. Owoc do suszenia przeznaczony układa się do glinianego, polewanego i nie nadto wysokiego garnka, daje się cokolwiek wody i przykryty łupami z owoców lub też przykrywką glinianą (nie żelazną), wstawia się go do rury lub do pieca gorącego, gdzie tak długo pozostaje, dopóki owoc tak nie zmięknie, iż go źdźbłem słomy na wskróś przekłód można; — niektóre jabłka miękną już w 5ciu minutach, gruszki potrzebują 10 do 15 minut. e własnej parze w ten sposób prawie ugotowane owoce, daje się potem do susznika, gdzie przy miernym ogniu zupełnie się ususzą. Naturalnie, że otwory w wieku susznika muszą byc otwarte.